Forum FISHING SIMULATOR 2 Strona Główna FISHING SIMULATOR 2
ZAPRASZAM DARO
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karp

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FISHING SIMULATOR 2 Strona Główna -> Przynęty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frezer123



Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cieszyn

PostWysłany: Nie 17:30, 04 Maj 2008    Temat postu: Karp

KARP DZIKI i HODOWLANY * rodzina karpiowate
Dzika forma KARPIA ma wydłużone, wrzecionowate ciało, w przekroju poprzecznym
prawie okrągłe i pokryte na całej powierzchni łuskami.
Ma ciemny zielonkawobrązowy lub szarawozielony grzbiet, jaśniejsze,
ciemnooliwkowe boki ze złotym pobłyskiem i żółtawobiały lub kremowobiały brzuch.
KARP HODOWLANY mocno wygrzbiecony, jest odmianą szybko rosnącą.
Wyselekcjonowano odmiany pełnołuskie, całkowicie pozbawione łusek,
a także formy z jednym szeregiem dużych łusek wzdłuż nabocznej i drugim szeregiem
mniejszych łusek cišgnšcym się wzdłuż grzbietu.
KARP hodowlany różni się od dzikiego krótkim, wygrzbieconym i szerokim ciałem
i tempem wzrostu, które jest wysokie nie tylko w pierwszym roku życia, lecz także w następnych.



25% tartej bułki, 20% biszkoptu, 10% śruty kukurydzianej [może byc mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą],
10%mielonych płatków owsianych, 10% drobnych otrab, 7% cukru pudru,
5% grubo mielonych konopi prażonych, 3% mielonego słonecznika prażonego.
Całość dokładnie wymieszać.
Nie dodawać zapachu. Zanęta ma swój aromat naturalny.


ziemniaki :
Praktyka dowiodła, że duże LESZCZE, KARPIE, KLENIE, PŁOCIE i LINY nie gardzą małym i młodym kartofelkiem.
Co ciekawe, prawdziwe zaiteresowanie przejawiają wyłącznie większe osobniki.
Całe, wyszorowane ziemniaki wielkości pimpąga gotować przez ok. 15-20 min dopóki nie zmiękną.
Po obraniu można je kroić w kostkę, lub w postaci pasty z gniecionych ziemniaków i sparzonymi otrębami
lub zanętą gruntową. Dobre efekty dają ziemniaki barwione na różne kolory i o różnych zapachach.

Kulki proteinowe

na bazie mleka:
85 g kazeiny [B]; 60 g kiełków pszenicy [W/B/WW]; 60 g mleka w proszku [B/S/W/T/WW];
30 g glutenu [B/WW]; 30 g drożdży [B/S/W]; 30 g albuminy [B]


z mączką rybną
60 g kazeinianu sodu [B]; 60 g mączki rybnej [B]; 60 g Casilanu [B]
30 g kiełków pszenicy [B/WW]; 30 g minerałów morskich [S/W]; 60 g mączki sojowej [B/T/WW]


na bazie nasion
60 g Casilanu [B]; 120 g mąki sojowej [B/T/WW]; 60 g zmielonej karmy dla ptaków [B/T/WW]
45 g minerałów morskich [S/W]; 15 g zmielonych migdałów [B/T]; 20 ml atraktora o zapachu korzennym


B-białko; W-witaminy; S-sole mineralne; WW-węglowodany; T-tłuszcze

Przedstawiony tu przepis pozwala na wykonanie kulek, które podczas rzutu dobrze trzymają się
na przyponie włosowym, nie rozpadają się w wodzie i są w pewnym stopniu przynętą selektywną.
Oprócz tych składników trzeba zastosować składniki wiążące [klejące], które nadają masie
spoistość, np: gluten lub mąkę. Nie zapomnieć o dodatkach smakowych i zapachowych,
od których może zależeć skuteczność kulek proteinowych.

Wymieszać suche składniki w misce. Do drugiej miski wbić 3 jaja, dodać do nich zapachu i koloru [1-2 ml na 100 g suchej masy]
i dokładnie wymieszać. Do jaj dosypywać stopniowo [mieszając] suche składniki, dopóki nie otrzymamy jednorodnego ciasta.
Zagniatać ciasto do chwili, gdy da się pociąć na kawałki i uformować w kulki.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej suchych składników, dopóki nie będzie kleić się do palców.

Gotowanie i suszenie : Utoczyć z ciasta kulki o średnicy ok. 6-25 mm. Wsypać 30-50 kulek do kosza frytkownicy lub metalowego sita
i zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-1,5 min. Wyjąć kulki z wody i rozłożyć je na suchej ściereczce.
Po kilku minutach ostrożnie obracać każdą kulkę, by obeschły z każdej strony i pozostawić do ostygnięcia.
Aby kulki były bardzo twarde, pozostawić je tak na kilka godzin lub nawet na całš noc.

Fasola i Groch:

LIN - rodzina karpiowate
Oliwkowate ciało LINA jest krępe, wygrzbiecone i pokryte drobnymi łuskami.
W przekroju poprzecznym jest okrągłe.
Wszystkie płetwy mają zaokrąglone krawędzie i są ciemnoszare lub czerwonofioletowe.
Ubarwienie grzbietu jest ciemne, szarozielone lub żółtozielone ze złotym pobłyskiem,
a brzucha kremowobiałe lub żółte.



Nasiona roślin strączkowych [fasola: z czarnym oczkiem, mung i lima, jasiek, czerwona i szparagowa; groch włoski czyli cieciorka]
stanowią doskonałą przynętę na Karpie, Liny i Klenie. Przed gotowaniem należy ziarna namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godz.
Gotować przez parę minut we wrzątku, a przez kolejne 5-10 min na małym ogniu. 36 * Zanęta ogólna na ryby KARPIOWATE :
1,5 części bułki tartej; 0,5 cz mąki kukurydzianej
0,5 cz kaszy kukurydzianej ; 1 cz zmielonych płatków owsianych
0,2 cz cukru ; 0,5 cz mielonych nasion słonecznika
żwir + robaki zanętowe + klej Aromat [delikatny, najlepiej słodki]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FISHING SIMULATOR 2 Strona Główna -> Przynęty
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin